1.
2.
3.
4.
5.
6.
Inilah hasilnya :) yg ni pic 1st time buat popia goreng so x cantik sgt tp pic popia yg belum digoreng seperti di atas second time buat so nampak comel sikit, tapi lupa nak amik pic lepas goreng :(
BAHAN-BAHANYA
INTI: -
-Daging ayam(isinya sahaja lebih kurang 3 @ 2 ketul sedarhana boleh ganti dgn ikan bilis @ udang kering),
- lobak merah,
-sengkuang(saya ganti dengan timun & x perlu buang kulit),
- taugeh.
-cili hijau dan merah(x letak pun x pe)
-bawang putih & merah
Cara untuk buat inti : -
-Tumis bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan daging ayam, goreng lebih kurang 2minit, masukan garam & gula sesedap rasa, masukkan pula lobak merah, biarkan lebih kurang 5minit kemudian padamkan api, baru masukan taugeh dan timun(gaulkan) supaya taugeh dan timun masih lagi rangup bila kita makan :)
Cara untuk buat sos:
-Tumis bawang putih(ambil bahagian yg paling kecil dan penyekan)sehingga naik bau masukkan cili yg sudah di blend, pastikan cili tadi betul-betul pecah minyak, kemudian masukkan sos cili, garam, gula dan cuka, mengikut citarasa anda, dan masukkan sedikit air, biarkan ianya mendidih, kemudian bolehlah anda tutup api.
Cara untuk mengulung kulit popia:-
-anda boleh lihat seperti gambar di atas(cuma pic no 4, anda perlu letak sedikit air untuk gam kulit popia supaya x terbukak. Selamat mencuba ('' ,)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan